Χορευτικό

Ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «ΑΕΤΟΣ» Άνω Σταυρού ιδρύθηκε το 1972. Στα χρόνια που ακολούθησαν έως και σήμερα συμμετείχε σε ποικίλα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, που σηματοδοτεί και τη μεγάλη του Ιστορία, μία Ιστορία που είναι ανάλογη της συμμετοχής και της στήριξης των μελών και φίλων του Συλλόγου.

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου ήταν η δημιουργία τμημάτων εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών. Συνολικά πάνω από 120 χορευτές ενσωματώθηκαν στις χορευτικές ομάδες από το ξεκίνημά τους έως και σήμερα. Διδάχθηκαν και έμαθαν παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα, ήρθαν σε επαφή με την τοπική και Ελληνική παράδοση και κατ’ επέκταση μέσα από την ψυχαγωγία καλλιεργήθηκαν οι αρχές του εθελοντισμού και τις ομαδικότητας.

Η πορεία που διαγράφτηκε, ταυτίστηκε με την ιστορία του ίδιου του Συλλόγου καθώς ήταν το έναυσμα, για ν’ αποκτήσει και την πολιτιστική του ταυτότητα.

Το φθινόπωρο του 1983 συστάθηκαν τα 2 πρώτα παιδικά χορευτικά τμήματα του Μ.Α.Σ. «ΑΕΤΟΣ» Άνω Σταυρού. Συμμετείχαν 17 παιδιά, ηλικίας δημοτικού, στην πλειοψηφία τους κορίτσια. Υπό την καθοδήγηση της δασκάλας κ. Κανέλη Σοφία, έμαθαν τα πρώτα τους βήματα.

Οι πρώτοι χοροί ήταν Μακεδονικοί και λαϊκοί και οι μικροί χορευτές τους παρουσίασαν στο κοινό στην πλατεία του Άνω Σταυρού την αποκριά του 1984 με ενδυμασία παρέλασης (κυανόλευκη), διότι στολές δεν είχαν ακόμη αποκτηθεί.

Το 1985 η διδασκαλία συνεχίστηκε από τον κ. Καραβίδα Ιωάννη. Ο αρχικός στόχος είχε επιτευχθεί και έπρεπε να διατηρηθεί.

Το 1988 και για τα επόμενα 10 χρόνια, την επιμέλεια και την ανανέωση του χορευτικού ανέλαβε η κ. Γκαϊδατζή Γεωργία. Μέχρι το 1994 δημιουργούνται 5 παιδικά τμήματα. Περίπου 70 παιδιά και έφηβοι συμμετέχουν και μαθαίνουν χορούς από Μακεδονία, Ήπειρο, Νησιά, Πόντο, Κρήτη και χορογραφίες για το λαϊκό πρόγραμμα.

Μικροί χορευτές που αναδεικνύουν το ταλέντο τους στον χορό αναδεικνύουν συγχρόνως και τον Άνω Σταυρό, αφού παίρνουν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις γειτονικών χωριών. Ο «ΑΕΤΟΣ» αναπτύσσει σχέσεις και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους. Μάλιστα, το 1992 αποκτά και τις πρώτες του στολές – τις θρακιώτικες και τις ναυτικές για το λαϊκό πρόγραμμα.

Τα χορευτικά τμήματα σηματοδοτούν και την έναρξη κάθε Πολιτιστικής Εκδήλωσης του Μ.Α.Σ. «ΑΕΤΟΣ» Άνω Σταυρού, όπως το καρναβάλι και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με αφορμή το Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.

Την Άνοιξη του 1994 δημιουργήθηκε και το πρώτο τμήμα ενηλίκων. Τον Σεπτέμβρη του 1995 το ίδιο τμήμα παίρνει μέρος σε Φολκλορικό Φεστιβάλ στην πόλη Smederevo της Γιουγκοσλαβίας στα πλαίσια της αδελφοποίησης με τον Άνω Σταυρό.

Η εξέλιξη, σ’ ένα από τα καλύτερα χορευτικά τμήματα της περιοχής είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Ένα χρόνο αργότερα, το 1996, την εκμάθηση των χορών αναλαμβάνει ο χοροδιδάσκαλος κ. Παπουκίδης Ανδρέας. Το χορευτικό δυναμικό του Συλλόγου, ανέρχεται σε 3 τμήματα : παιδικό, εφηβικό και τμήμα ενηλίκων.

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για το Σύλλογο καθώς το όνομα «ΑΕΤΟΣ» Άνω Σταυρού ακούγεται σε Φεστιβάλ Ελληνικών χορών και σε πολιτιστικά δρώμενα συλλόγων, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης.

Τις χρονιές 2001 και 2002 ο κ. Παπουκίδης Ανδρέας συνεργάζεται με τον χοροδιδάσκαλο κ. Μπακιρτζή Ανδρέα, ο οποίος επιμελείται το πρόγραμμα και τη διδασκαλία του χορευτικού από τη χρονιά 2003 έως και σήμερα.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το 2003 προστίθεται και τμήμα αρχαρίων στα ήδη υπάρχοντα τμήματα.

Ενήλικες που δεν έχουν καμιά επαφή με τον χορό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατρέπονται σε πρωτοχορευτές.

Παρουσιάζουν χορούς από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο και Μικρά Ασία σε Φεστιβάλ στις Σέρρες, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κοζάνη και Χαλκιδική και από το 2004 το χορευτικό τμήμα συμμετέχει στο Βαλκανικό Φεστιβάλ του Σταυρού.

Το βεστιάριο του Συλλόγου, τα τελευταία χρόνια, εμπλουτίζεται με ανδρικές και γυναικείες τοπικές ενδυμασίες αλλά και στολές από Μακεδονία και Ήπειρο.

Το Δεκέμβριο του 2009 συστάθηκε τμήμα ενηλίκων άνω των 50 ετών. Η ανάγκη για δημιουργία κι εθελοντισμό δεν έχει ηλικία, πόσο μάλλον όταν γίνεται λόγος για την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, γνωστά για τις γυναίκες του χωριού μας που πρώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου.

Ο Μ.Α.Σ. «ΑΕΤΟΣ» Άνω Σταυρού είναι υπερήφανος που σχεδόν επί τρεις δεκαετίες μάθαινε και συνεχίζει να μαθαίνει σε παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά και ενηλίκους, την τέχνη που ενώνει τους ανθρώπους, την τέχνη του χορού.

Η πορεία όλων αυτών χρόνων στηρίχθηκε στην εθελοντική πρωτοβουλία, στην ανάγκη για δημιουργία και στην αγάπη προς τον τόπο μας. Κάθε χορός άλλωστε ξεκινάει μ’ ένα βήμα εμπρός, όπως και κάθε έκφανση του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Τα μαθήματα γίνονται στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Άνω Σταυρού.